AME Törpesügerek Szekció

  • Betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • Betűméret csökkentése
AME Törpesügerek Szekció

Polycentrus

Email Nyomtat PDF

Polycentrus schomburgki Müller & Troschel, 1849
Guyanai tüskéssügér

A Polycentrus nemzetségbe (nembe) egyetlen faj tartozik, a guyanai tüskéssügér vagy régebbi nevén, Schomburgk soktüskés hala. A schomburgki igen hasonlít az ázsiai Nandus-félékhez (Konvergens evolúció), afrikai rokona a kurta soktüskés hal (Polycentropsis abbreviata). Szinonima nevei: Labrus punctatus (Linnaeus, 1758), Polycentrus tricolor (Gill, 1858) valamint Mesonauta surinamensis (Sauvage, 1882). Szinte mindenhol előfordulnak Brazília Atlanti-óceánba ömlő folyóinak mentén, a Karib-szigeteki Trinidadon, Venezuelában, és Guyanában az Essequibo folyóban. Megtalálhatóak édesvízben és brakkvízben egyaránt. Átlagos méretük a hím: 8-9 cm, a nőstény: 7-8 cm -es nagyságú, viszont a nemeket ránézésre nem lehet megkülönböztetni egymástól.

Utolsó frissítés: 2015 május 18., hétfő 16:20 Bővebben...
 

Etroplus

Email Nyomtat PDF

Etroplus

Az Etroplusok, - ismertebb nevükön a 'chromide sügérek, dél-kelet ázsiai endemikus halfajok, megtalálhatóak India és Sri Lanka tengerpartjai mentén, édesvízben és brakkvízben egyaránt. A nemzetséghez (nemhez) három faj tartozik, átlagos testméretük tíz centiméter.

A Cichlidae család egyik legősibb képviselői, testvércsoportjuk a madagaszkári Paretroplus, másnéven 'damba sügérek nemzetsége (neme), amelyekkel közösen alkotják az Etroplinae alcsaládot. Az Etroplinae alcsalád tesvércsoportja a szintén madagaszkári Ptychochrominae alcsalád (Ptychochromis, Ptychochromoides, Katria és Oxylapia). Ez a két halcsoport a földtörténeti Mezozoikum korban már létezett, - ez mintegy ~ 200-250 millió évvel ezelőtt volt ('látták a dinoszauruszokat). A legáltalánosságban elfogadott fejlődéstörténeti hipotézis szerint, ez a két legősibb cichlida klád, amelyektől levezethetővé válik a Cichlidae család fejlődéstörténete, Afrikától kezdve Dél-Amerikáig (John Sparks & Leo Smith, 2005).

Utolsó frissítés: 2015 május 18., hétfő 16:19 Bővebben...
 

Elassoma

Email Nyomtat PDF

A nemzetséghez (nemhez) hét picike naphal tartozik, mindegyik endemikus faj az Egyesült Államok dél-keleti részén. Az átlagos kifejlettkori méretük 25-35 mm-es standard hosszúságú, megtalálhatóak mocsarakban, vízelvezető árokban, forrásvizekben, patakokban vagy lassan folyó folyamokban. Mindegyik fajra jellemző, hogy állkapcsukban apró kúpos fogak ülnek (Etnier és Starnes, 1993), a pikkelyeik cikloid alakúak. Átlagos élettartamuk az akváriumban akár három év is lehet, a természetben ritkán élnek egy évnél tovább.

 

Utolsó frissítés: 2015 május 18., hétfő 16:20 Bővebben...
 

Ivanacara

Email Nyomtat PDF

Ivanacara Römer & Hahn, 2006
(Iván a retteget)

A közelmúltban felállított Ivanacara nemzetséghez (nemhez) a Rio Negro vízrendszerében élő két ritka endemikus faj tartozik, az I. adoketa és az I. bimaculata, melyek átlagos testmérete 10-12 cm.
A nemzetség (nem) alapfaja az Ivanacara adoketa (Kullander & Prada-Pedreros, 1993), amelynek természetes elterjedési területe meglehetősen kis területre, a Rio Negro folyóba torkolló Rio Preto és Rio Uaupes folyóhoz tartozó Igarape Yäburari, valamint a Rio Cunuri Uaupes és a Rio Äcaf Uaupes nevű kis őserdei patakokra korlátozódik (Tukäno törzsi terület, Amazonas Állam, Brazília). Az Ivanacara bimaculata (Eigenmann, 1912) elterjedési területe szinte teljesen megegyezik az alapfajéval, a két faj között ránézésre csak mintázatbeli különbségek láthatóak, - habár a bimaculata kicsit magasabb testfelépítésű, nem olyan megnyúlt testű, mint az adoketa.

Utolsó frissítés: 2015 május 18., hétfő 16:19 Bővebben...
 

Apistogramma Nomen dubium

Email Nyomtat PDF

Érvénytelen nevű vagy kétes besorolású Apistogramma fajok (Nomen dubium)

Az első Apistogramma leírások közül sok fajnak a rendszertani státusza máig tisztázatlan vagy kétes besorolásúak, egyes esetekben kettős fajleírások állnak rendelkezésre.
Nomen dubium = kétséges használatú tudományos név. A nomen dubium esetében lehetetlenné válik annak eldöntése, hogy egy faj egy adott csoporthoz tartozik-e, vagy nem. Ez akkor történhet meg, ha az eredeti típuspéldány vagy holotípus elvész vagy megsemmisül, ezért nincs mihez viszonyítani. Viszont a Zoológiai Nevezéktan Nemzetközi Kódexe a nevek állandóságának megőrzése érdekében lehetővé teszi egy új típuspéldány vagy neotípus kiválasztását, ha az egyértelmű bizonyítékot szolgáltat a nomen dubium számára.

 

Utolsó frissítés: 2015 május 18., hétfő 16:17 Bővebben...
 


2 / 4 oldal

Ázsia és Ausztrália

Észak-Amerika

Belépés / Regisztráció