AME Törpesügerek Szekció

  • Betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • Betűméret csökkentése
AME Törpesügerek Szekció

Dario

Email Nyomtat PDF

A nemzetséghez (nemhez) három, igen színes kis levélhal tartozik, átlagos méretük 2 cm. A dáriók abban különböznek a badisoktól, hogy náluk hiányzik az oldalvonal és a szaporásbiológiájuk másmilyen. Mind a három faj endemikus, csak egy adott területen fordulnak elő.

Utolsó frissítés: 2015 május 18., hétfő 16:19 Bővebben...
 

Etheostoma

Email Nyomtat PDF


Az észak-amerikai pataksügérek az egyik legnagyobb fajlétszámú, és egyben a legváltozatosabb csoportja a sügérfélék családjának (Percidae). Az etheostomák igen gyakori halfajoknak számítanak az Egyesült Államokban, megtalálhatóak a tavakban, gyorsan folyó patakokban, valamint a kis és közepes méretű folyókban egyaránt.

Utolsó frissítés: 2015 május 18., hétfő 16:20 Bővebben...
 

Ambassidae

Email Nyomtat PDF

Ambassidae (Chandidae)
üvegsügérek

Az Ambassidae családba kilenc nemzetség (nem) tartozik, melyeket összeköt egy ősi közeli rokonsági fok (sister group). Széles körben elterjedt halfajok, földrajzi eloszlásuk szerint megtalálhatóak Dél-Afrikában és Madagaszkáron, a Csendes-óceán nyugati partvidéke mentén előfordulnak Indiában, Észak Kínában, Tajvanon és Indonéziában; Borneó, Jáva, New Guinea, Vanuatu, New Caledónia, Palau, Ryukyu és a Fülöp-szigeteken, valamint Észak-Ausztráliában. Lates fajok, ami azt jelenti, hogy egyaránt megélnek édesvízben és brakkvízben egyaránt. Általánosságban elmondható, hogy kistermetű halak, átlagos testméretük 8-10 cm, - habár akad köztük nagyra növő faj, például a 20 centiméteres Parambassis gulliveri. A testük rövid de magas felépítésű, oldalról ellaposodott. Az oldalvonaluk kettéosztott, a pikkelyek alakja kerek (cycloid) és sima felületű, a kopoltyúfedő (Operculum) is pikkelyezett. A hátúszójuk ketté osztott, a farokúszójuk mélyen bevágott. A testük üvegszerűen átlátszó (a nagyobb testű fajok kivételével), a gerincoszlop és az úszóhólyag is jól felismerhető. Mivel az üvegsügérek olykor tömegesen fordulnak elő a partszakaszok mentén, ezért a biológiai kutatások kiváló alanyai.

Utolsó frissítés: 2015 május 18., hétfő 16:18 Bővebben...
 

Badis

Email Nyomtat PDF

A badisok kicsi sügéralakú levélhalak, átlagos méretük 5 cm Fejlődéstörténeti (filogenetikus) kapcsolatban állnak a dél-amerikai levélhalakkal (Polycentridae), közeli testvér csoportja (sister group) a nanduszféléknek (Nandidae). Földrajzi elterjedésük kiterjed az Indus és a Gangesz folyók vízrendszerének trópusi és szubtrópusi területeire: Pakisztán, Észak-India, Nepál, Banglades, Mianmar (Burma), a Dél-kínai Yunnan tartomány, valamint a Mekong folyó középső szakaszára (Vietnam, Thaiföld és Laosz). Tizennégy faj tartozik a nemzetséghez (nemhez), egymással szorosan összekapcsolódó csoportokba (kládokba) sorolva.

Utolsó frissítés: 2015 május 18., hétfő 16:19 Bővebben...
 

Mikrogeophagus ramirezi (Pillangó tarkasügér)

Email Nyomtat PDF

Mikrogeophagus ramirezi Myers és Harry, 1948.

Pillangó Tarkasügér

A Mikrogeophagus ramirezi hosszú évek óta a legkedveltebb dél-amerikai törpesügér faj. Előkelő helyét a "népszerűségi listán", nevéhez méltán hű, lenyűgöző szépségű külsejének, a más fajokkal szembeni békés természetének, valamint a komolyabb tapasztalatot igénylő törpesügér fajokhoz viszonyított "mérsékelt" igényeinek köszönheti. Nevét Manuel Vincent Ramirez-ről kapta, aki a holotypust 1947. Áprilisában fedezte fel  H. Blass-sal együtt, az Orinoco felső vízgyűjtő területén, majd az elsők között gyűjtötte be és importálta Európába, az 1940-es évek végén. Rendszertani besorolása már 1948-ban megtörtént, Apistogramma ramirezi (Harry és Myers 1948). Ezt a későbbiekben több átsorolás követte: Papiliochromis ramirezi (Myers és Harry 1948), Mikrogephagus ramirezi (Freey 1960), Geophagus ramirezi (Klee 1971), míg végül, a sorozatos, évtizedekig tartó szakmai vitákat követően, megkapta a jelenleg is használtban lévő, tudományos elnevezését: Mikrogeophagus ramirezi (mindezek ellenére, elnevezése még napjainkban is vita tárgyát képezi). A fajnak Három vadszínű változata ismert, ezek közül csak a venezuelai kevésbé színes változat.
 

Utolsó frissítés: 2010 július 23., péntek 19:22 Bővebben...
 


1 / 4 oldal

Ázsia és Ausztrália

Észak-Amerika

Belépés / Regisztráció