AME Törpesügerek Szekció

  • Betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • Betűméret csökkentése
AME Törpesügerek Szekció

Cichlidae

Email Nyomtat PDF

Cichlidae (Bonaparte, 1840)
Bölcsőszájúhal-félék

A gerinces állatok sorában, a földtörténeti középkor triász időszakában jelennek meg az első csontos halak (Teleostei). A halak törzsfejlődésében ezzel újabb korszak kezdődik és a kréta időszak végére (kb. 200 millió éve) már kifejlődik a ma ismert halfajok nagy része. A Bölcsőszájúhal-félék a valódi csontoshalak (Euteleostei) harmadik legnagyobb fajlétszámú családja a ponty-félék (Cyprinidae) és a géb-félék (Gobiidae) családja után. A Cichlidae családban már több mint 2000 leírt faj található, ebből 1636 faj rendelkezik önálló rendszertani státusszal (Catalog of Fishes, 2012. Október 2.).

 

 

Utolsó frissítés: 2015 május 18., hétfő 16:17 Bővebben...
 

Apistogramma panduro

Email Nyomtat PDF

 Apistogramma panduro Römer, 1997
(sp. "pandurini")


Már a neve is mosolyt csal az ember arcára. Nem kell nagy képzelőerő, hogy rájöjjünk, hogyan is nézhet ki?... Nem minden állatkereskedésben találkozhatunk vele, de azt sem állíthatjuk, hogy nagyon nehéz beszerezni belőle pár darabot. Valószínűleg
ezért is van, hogy hazánkban mára a legnépszerűbb törpesügérek közé került.  Lássuk hát, hogy mit érdemes tudni erről a népszerű „apisto”-ról.

  

   

Utolsó frissítés: 2012 november 30., péntek 13:13 Bővebben...
 

A dél-amerikai törpesügérek élőhelyei

Email Nyomtat PDF

A dél-amerikai törpesügérek élőhelyei ( Blackwater, Whitewater, Clearwater alapú biotópok)

 

A dél-amerikai törpesügér fajok populációi rendkívül nagy kiterjedésű, több országon átívelő területen találhatók meg a kontinensen. Ha ki akarnánk jelölni elterjedési régiójuk „határait”, az északról dél felé haladva Venezuela tengerparti zónájától egészen Argentína északi szektoráig tartana, míg nyugatról kelet felé haladva, bolygónk leghosszabb hegysége, az Andok keleti vonulataitól egészen az Atlanti-óceánig nyúlna.

Egy ilyen hatalmas, „kontinensnyi” kiterjedésű terület egyes régióiban megtalálható természetesen élőhelyek egymáshoz képest több tekintetben jelentős eltéréseket mutatnak, a domborzat befolyásolta klíma (éghajlat), talaj szerkezet, összetétel, vegetáció jellege, mértéke és természetesen a különböző biotópokra jellemző víz, fizikai és kémiai tulajdonságainak tekintetében. Esetükben alapvetően háromféle „víz típussal” rendelkező élőhelyekről beszélhetünk: blackwater (fekete viz), clearwater (tiszta víz) és whitewater (fehér víz) alapú biotópok.

Utolsó frissítés: 2010 július 23., péntek 19:11 Bővebben...
 

Apistogramma hongsloi

Email Nyomtat PDF

Apistogramma hongsloi
Kullander 1979

A következő pár sorban egy közkedvelt halacskát, az Apistogramma hongsloit szeretném bemutatni. Nem kérdés, hogy a leggyönyörűbb törpesügérek között jegyzik a nevét, de hogy mit is érdemes róla tudni? Valószínűleg senki sem lepődik meg, ha azt mondom, hogy Dél- Amerikából származik (hasonlóan a többi „apisto”-hoz). Főbb ismert élőhelyei: Venezuela, Rio Orinoco, illetve Kolumbia keleti része, Rio Vichada, és Rio Meta. Testalkatára jellemző, hogy enyhén kerek alakú, kissé zömök. Kifejlett méretét tekintve azonban az átlagot „erősíti”, hiszen a hím 7 cm, míg párja valamivel kisebb, 4-5 cm ivarérett korban. A fent már említett népszerűségéből adódóan rendszeresen lehet találkozni az újabb és újabb színváltozatokkal. (Apistogramma hongsloi „Yellow”, Apistogramma hognsloi „Red”, Apistogramma hongsloi „Red Stripe” stb.).

Utolsó frissítés: 2013 június 13., csütörtök 07:13 Bővebben...
 

Apistogramma barlowi

Email Nyomtat PDF

Apistogramma barlowi
Uwe Römer & Ingo Hahn, 2008

Szinoníma nevei:
Apistogramma sp. "Maulbrüter/Mouthbrooder" (Koslowski, 2000)
Apistogramma sp. "Brustband/Breastband" (Römer, 2000)
Apistogramma sp. "Red Face" (nem érvényes szinoníma név)

Az Apistogramma barlowi a cacatuoides complex csoportba tartozó barlowi alcomplex tagja. Ebben az aljellegsorban találhatjuk még az A. sp. "Juruá 1", valamint az A. sp. "Juruá 2" nevű tudományosan még le nem írt Apistogrammákat. Az Apistogramma fajokról talán elmondható, hogy Magyarországon egyre több "rajongójuk" van. Azonban még a kissé jobban belemerülő törpesügéresek is felkapják a fejüket ha meghallják azt , hogy "szájköltő apisto". Azt gondolhatja magában az egyszerű "apisto"-s, hogy ez biztos csak egy vicc, de a kételkedőknek elárulom, hogy tényleg létezik. Mit is érdemes tudni róla? A tudomány fejlődésével lehetőségünk nyílik eddig ismeretlen területeken való kutatásokhoz. Ezek eredménye, hogy egyre több fajt fedeznek fel. Több új Apistogramma faj is előkerült ilyen területekről, melyek leírása még ma is várat magára. Ezek között találjuk az igen érdekes viselkedésű Apistogramma sp. barlowi-t is, amely először 1999 őszén került a kereskedelembe Németországban A. sp. "Brustband", és A. sp. "Maulbrüter" néven.

Utolsó frissítés: 2010 október 23., szombat 08:45 Bővebben...
 


3 / 4 oldal

Ázsia és Ausztrália

Észak-Amerika

Belépés / Regisztráció