AME Törpesügerek Szekció

  • Betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • Betűméret csökkentése
AME Törpesügerek Szekció

Apistogramma eremnopyge (Barbarossa)

Email Nyomtat PDF

Apistogramma eremnopyge Ready & Kullander, 2004.

Szinonima nevei:
Apistogramma sp. aff. bitaeniata "Fresa"
Apistogramma sp. aff. bitaeniata "Strawberry"
Apistogramma sp. "Fresa & Strawberry" (Melgar, 2002)
Apistogramma sp. "Roterbart"
Apistogramma sp. "Rio Tapiche" (Staeck, 2003)
Apistogramma sp. "Red-beard"
Apistogramma sp. "Diamante"
Apistogramma sp. "Barbarossa" (Glaser, 2003)
Apistogramma sp. "Barbaroja"

Az Apistogramma eremnopyge egy a közelmúltban felfedezett dél-amerikai törpesügér faj. Eredeti élőhelye Peru, ahol főként az Iquitos város környékén található Rio Pintuyacuban, illetve a Rio Itaya folyók vízgyűjtő területéhez tartozó, kisebb patakokban találkozhatunk vele.
(T.Christoffersen 2005 októberében a Rio Nanay egyik alacsony vízállású mellékfolyójából is befogott néhány példányt a fajból.)

Utolsó frissítés: 2010 június 29., kedd 16:18 Bővebben...
 

Apistogramma baenschi (Inka)

Email Nyomtat PDF

Apistogramma baenschi
U. Römer, Hahn, E. Römer, Soares & Wöhler, 2004

Szinonima neve: Apistogramma sp. "Inka" (W. Schmettkamp)
2002. Júliusában egy érdekes cikk jelent meg a német DATZ akvárium magazinban, a japán Masatoshi Kuratsu tollából, egy igen dekoratív Apistogrammáról az A. sp. "Inkáról. Az új faj a perui közép Rio Huallaga folyórendszerből került elő.

Utolsó frissítés: 2011 augusztus 19., péntek 12:38 Bővebben...
 

Apistogramma agassizii (Gyöngyházfényű törpesügér)

Email Nyomtat PDF

Az Apistogramma agassizii egy meglehetősen régóta, több évtizede beakvarizált faj. A fajt Jean Louis Rodolphe Agassiz és felesége, Elizabeth Cabot Cary Agassiz fedezték fel, illetve gyűjtötték be Brazíliában, a Thayer expedíció során (1865.04.1.-1866.08.06.). Később Franz Steindachner (1838-1919), osztrák származású zoológus/ichthyilógus rendszerezte 1875-ben.Az gyöngyházfényű törpesügér Dél-Amerikából, az Amazonas folyam vízgyűjtő területéről származik. Elterjedésére jellemző, hogy stabil populációi relatív nagy területen megtalálhatók, (főként Brazília, Peru)de leginkább,  a Rio Negro  és Ucayali folyók vízgyűjtő területének szerves részét képező sekély vizű patakokban, holtágak part menti régiójában, kisebb folyók lassúbb vízáramlású szakaszain találkozhatunk velük.
Utolsó frissítés: 2010 június 23., szerda 08:48 Bővebben...
 

Apistogramma borellii (sárga törpesügér)

Email Nyomtat PDF

Apistogramma borellii (Regan, 1906)

Az olasz Viaggio del Alfredo Borelli, a torinói egyetemhez tartozó Bollettino Múzeum Arachnologus (pókász) tanára 1894-ben elindult Dél-Amerikába rovarokat és pókokat gyűjteni. Az utazásból végül is tíz év lett, és ez idő alatt eljutott az Észak Paraguayba átnyúló Pantanal mocsárvidékre is. A mocsárt átszelő Rio Paraguay folyórendszerben 'belebotlott egy, addig ismeretlen kis törpesügér fajba. A talált halakból négy példányt, melyek testmérete 25 és 55 milliméter volt, elküldte Charles Tate Regan-nak a Brit Természettudományi Múzeum akkori igazgatójának. Csakhogy, Alfredo Borelli elfelejtett pontos helymeghatározást végezni, ezért Regan kénytelen volt kiegészítő anyagot gyűjteni, ezért az új Apistogramma faj törzsalakját egy, a brazíliai Mato Grosso államban fekvő Carandasinho település mellett található kolóniához kötötte, melynek neve "Colonia Risso" (Pantanal), az ichthyológiai kódszámuk: hím, ZFMK17780 - nőstény, ZFMK 17786. A Rio Paraguay folyórendszerben található még a borellii-hez nagyon hasonló két kisebb Apistogramma népesség, amelyek kis részben már eltérőek a törzsalaktól (típuspéldányoktól), például az alacsonyabb hátúszójú Apistogramma cf. borellii "Blue" és Apistogramma cf. borellii "Yellow".

Utolsó frissítés: 2015 május 18., hétfő 16:18 Bővebben...
 

Rio Xingu

Email Nyomtat PDF

Rio Xingu

A Belo Monte project, avagy az előre programozott katasztrófa

2010. Augusztus 26-án a Brazíliai elnök, Luiz Inacio Lula da Silva ünnepélyes keretek között aláírta azt a szerződést, amely kimondta a halálos ítéletet a Xingu folyó állat és növényvilága felett. A Brazil elnök azonban meg van győződve döntése helyességéről, hiszen mint elmondta; " Először ő sem hitt a tervben, ám idővel, ahogy megismerte a körülményeket, rájött, hogy a brazil nép javát szolgálja." - ez a nyilatkozat egyben a brazil energiaszektor győzelmét is jelenti. De vajon minden áron? Ennek a szerződésnek csak vesztesei vannak. Ez a nemcsak az állat és növényvilágot érinti, hanem ennek erős társadalmi hatásai is lehetnek. A Belo Monte project több mint 20.000 dél amerikai bennszülöttet is érint, amely elsősorban a Juruna indiánokat szorítja ki ősi földjükről.

Utolsó frissítés: 2012 március 31., szombat 10:07 Bővebben...
 


4 / 4 oldal

Ázsia és Ausztrália

Észak-Amerika

Belépés / Regisztráció