AME Törpesügerek Szekció

  • Betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • Betűméret csökkentése

Polycentrus

Email Nyomtat PDF

Polycentrus schomburgki Müller & Troschel, 1849
Guyanai tüskéssügér

A Polycentrus nemzetségbe (nembe) egyetlen faj tartozik, a guyanai tüskéssügér vagy régebbi nevén, Schomburgk soktüskés hala. A schomburgki igen hasonlít az ázsiai Nandus-félékhez (Konvergens evolúció), afrikai rokona a kurta soktüskés hal (Polycentropsis abbreviata). Szinonima nevei: Labrus punctatus (Linnaeus, 1758), Polycentrus tricolor (Gill, 1858) valamint Mesonauta surinamensis (Sauvage, 1882). Szinte mindenhol előfordulnak Brazília Atlanti-óceánba ömlő folyóinak mentén, a Karib-szigeteki Trinidadon, Venezuelában, és Guyanában az Essequibo folyóban. Megtalálhatóak édesvízben és brakkvízben egyaránt. Átlagos méretük a hím: 8-9 cm, a nőstény: 7-8 cm -es nagyságú, viszont a nemeket ránézésre nem lehet megkülönböztetni egymástól.

Utolsó frissítés: 2015 május 18., hétfő 16:20 Bővebben...
 

Apistogramma borellii (sárga törpesügér)

Email Nyomtat PDF

Apistogramma borellii (Regan, 1906)

Az olasz Viaggio del Alfredo Borelli, a torinói egyetemhez tartozó Bollettino Múzeum Arachnologus (pókász) tanára 1894-ben elindult Dél-Amerikába rovarokat és pókokat gyűjteni. Az utazásból végül is tíz év lett, és ez idő alatt eljutott az Észak Paraguayba átnyúló Pantanal mocsárvidékre is. A mocsárt átszelő Rio Paraguay folyórendszerben 'belebotlott egy, addig ismeretlen kis törpesügér fajba. A talált halakból négy példányt, melyek testmérete 25 és 55 milliméter volt, elküldte Charles Tate Regan-nak a Brit Természettudományi Múzeum akkori igazgatójának. Csakhogy, Alfredo Borelli elfelejtett pontos helymeghatározást végezni, ezért Regan kénytelen volt kiegészítő anyagot gyűjteni, ezért az új Apistogramma faj törzsalakját egy, a brazíliai Mato Grosso államban fekvő Carandasinho település mellett található kolóniához kötötte, melynek neve "Colonia Risso" (Pantanal), az ichthyológiai kódszámuk: hím, ZFMK17780 - nőstény, ZFMK 17786. A Rio Paraguay folyórendszerben található még a borellii-hez nagyon hasonló két kisebb Apistogramma népesség, amelyek kis részben már eltérőek a törzsalaktól (típuspéldányoktól), például az alacsonyabb hátúszójú Apistogramma cf. borellii "Blue" és Apistogramma cf. borellii "Yellow".

Utolsó frissítés: 2015 május 18., hétfő 16:18 Bővebben...
 

Mikrogeophagus ramirezi (Pillangó tarkasügér)

Email Nyomtat PDF

Mikrogeophagus ramirezi Myers és Harry, 1948.

Pillangó Tarkasügér

A Mikrogeophagus ramirezi hosszú évek óta a legkedveltebb dél-amerikai törpesügér faj. Előkelő helyét a "népszerűségi listán", nevéhez méltán hű, lenyűgöző szépségű külsejének, a más fajokkal szembeni békés természetének, valamint a komolyabb tapasztalatot igénylő törpesügér fajokhoz viszonyított "mérsékelt" igényeinek köszönheti. Nevét Manuel Vincent Ramirez-ről kapta, aki a holotypust 1947. Áprilisában fedezte fel  H. Blass-sal együtt, az Orinoco felső vízgyűjtő területén, majd az elsők között gyűjtötte be és importálta Európába, az 1940-es évek végén. Rendszertani besorolása már 1948-ban megtörtént, Apistogramma ramirezi (Harry és Myers 1948). Ezt a későbbiekben több átsorolás követte: Papiliochromis ramirezi (Myers és Harry 1948), Mikrogephagus ramirezi (Freey 1960), Geophagus ramirezi (Klee 1971), míg végül, a sorozatos, évtizedekig tartó szakmai vitákat követően, megkapta a jelenleg is használtban lévő, tudományos elnevezését: Mikrogeophagus ramirezi (mindezek ellenére, elnevezése még napjainkban is vita tárgyát képezi). A fajnak Három vadszínű változata ismert, ezek közül csak a venezuelai kevésbé színes változat.
 

Utolsó frissítés: 2010 július 23., péntek 19:22 Bővebben...
 


4 / 7 oldal

Ázsia és Ausztrália

Észak-Amerika

Belépés / Regisztráció


Hírek


Gigantea_final_960.jpg
A Terraplaza és az AME első közös expója
2012 május 15
Az AME közreműködésével megrendezésre kerül a TP Gigantea, amelyre első alkalommal Bővebben...
Apistogramma cinilabra
2011 április 15
  Bővebben...
Új szitakötő sügérfajok Észak Amerikából
2011 január 05
Az igen népes észak amerikai kistestű szitakötő sügérek nemzetsége (neme) két újabb Bővebben...
Rio Xingu
2011 január 04
Rio Xingu A Belo Monte project, avagy az előre programozott katasztrófa 2010. Augusztus 26-án Bővebben...

Új cikkek

Apistogramma hongsloi 2013 június 12
Apistogramma hongsloi
Apistogramma hongsloi Kullander 1979 A következő pár sorban egy közkedvelt
Bővebben... 35600 Találatok 0 Szavazatok
Cichlidae 2012 november 14
Cichlidae
Cichlidae (Bonaparte, 1840)Bölcsőszájúhal-félék A gerinces állatok sorában, a földtörténeti középkor
Bővebben... 30649 Találatok 0 Szavazatok
Apistogramma panduro 2012 július 16
Apistogramma panduro
 Apistogramma panduro Römer, 1997 (sp. "pandurini") Már a neve is mosolyt
Bővebben... 34202 Találatok 0 Szavazatok
Apistogramma: Tudnivalók a kezdésnél 2011 augusztus 18
Apistogramma: Tudnivalók a kezdésnél
Tudnivalók a kezdésnél Az akvarisztikában is célszerű először az elméletben elmerülni.
Bővebben... 27163 Találatok 0 Szavazatok

Ki olvas minket

Jelenleg 58 vendég olvas minket

Te milyen törpesügéreket kedvelsz?