AME Törpesügerek Szekció

  • Betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • Betűméret csökkentése
Címlap Apistogramma Regani vonal Apistogramma hongsloi

Apistogramma hongsloi

Email Nyomtat PDF

Apistogramma hongsloi
Kullander 1979

A következő pár sorban egy közkedvelt halacskát, az Apistogramma hongsloit szeretném bemutatni. Nem kérdés, hogy a leggyönyörűbb törpesügérek között jegyzik a nevét, de hogy mit is érdemes róla tudni? Valószínűleg senki sem lepődik meg, ha azt mondom, hogy Dél- Amerikából származik (hasonlóan a többi „apisto”-hoz). Főbb ismert élőhelyei: Venezuela, Rio Orinoco, illetve Kolumbia keleti része, Rio Vichada, és Rio Meta. Testalkatára jellemző, hogy enyhén kerek alakú, kissé zömök. Kifejlett méretét tekintve azonban az átlagot „erősíti”, hiszen a hím 7 cm, míg párja valamivel kisebb, 4-5 cm ivarérett korban. A fent már említett népszerűségéből adódóan rendszeresen lehet találkozni az újabb és újabb színváltozatokkal. (Apistogramma hongsloi „Yellow”, Apistogramma hognsloi „Red”, Apistogramma hongsloi „Red Stripe” stb.).

Magyarországon legelterjedtebb változatnál a hím alapszíne szürkésbarna, enyhén ezüstös csillogású. Vörös- sárga „maszkot” visel, melyből a vörös szín teste alsó részén is visszatér, ahol hosszan fut végig. A nőstény egyszerű szürkés-barna, hasa alján a vörös csík csak halványan, vagy egyáltalán nem jelenik meg.  A nősténynél ívás idején előjön az „apistok”-ra jellemző élénksárga szín, valamint a fekete „lábak”. Igazán szemet gyönyörködtető látvány ilyenkor. Az átlagos változaton kívül szerencsére egyre több varriáció érhető el az egyszerű akvarista számára már hazánkban is. A boltokban gyakran találkozni olyan hímekkel, melyek testének gyakran 1/3 élénkvörös, sőt nem ritka az olyan nőstény sem, amely könnyedén összetéveszthető a hímekkel színezete miatt. Tartását tekintve nem mondható agresszívnek, hiszen más békés halak társaságában jól tartható. Természetesen a többi törpesügér külön kategóriába tartozik. Már egy 40-50 literes akváriumban is jól érzi magát. A növényeket nem  bántja és nem túrja az akvárium talaját sem. (Ez alól kivételt jelent, amikor az ikrázáshoz kiszemelt odúját lakhatóvá teszi.) Legkedvezőbb, ha tartásához lágy, vagy közepesen kemény, 24-25 Celsius fokos vizet biztosítsunk. Ajánlott enyhén tőzegezni, ezzel is „savanyítva” és enyhén színezve a vizet.

Tenyésztése szempontjából a törpesügérekhez képest nem könnyű, de azok, akik már tájékozottabbak a témában nem jelenthet megoldhatatlan feladatot. Az eredményes tenyésztés érdekében célszerű a nagyobb medencében több búvóhelyet biztosítani számára, mivel a nőstény nem mindig tűri meg párját a közelben, habár a hím tényleges veszélyt ritkán jelent az ivadékokra. Szaporításukhoz a víz legyen minél lágyabb, körülbelül 1-3 nk keménységű és a hidrogén karbonát értéket vigyük 5.0-5.6 pH közelébe.Ezeknél az értékeknél a kitett párunk szinte biztos, hogy 2 héten belül ívni fog. Ikráztatás céljára a már jól megszokott lefordított virágcserép vagy fél kókuszdió szolgáljon,az oldalukon megfelelő pár cm-es nyílással ellátva. Mielőtt lerakná ikráit, a nőstény belülről megtisztogatja a kiszemelt tereptárgyat, és már csalogatja is be a hímet. Színe sokkal élénkebbre vált. Ívás után a kis nőstény elég agresszíven védi 60-80 ikráját. Az ikrák 24-25 fokos vízben 3-4 nap alatt kelnek ki és további 4 nap mire szikzacskójuk felszívódik.A kishalakat addig a nőstény a cserép vagy kókuszdió belső falára ragasztja fel. A mesterséges keltetést választva, a cserepet tartalmazó ikrákat tegyük külön egy az ívató medence vizével feltöltött kis 3-5 literes tartályba, biztosítva a megfelelő oxigénmennyiséget porlasztó segítségével, valamint a hőmérséklet megtartásával. Elúszásuk után legjobban a frissen keltett sórák naupiluszával etethetők, majd úgy 2-3 hét után már a nagyobb planktonokat (cyclops, diaptonus)is tudják fogyasztani. Ezzel azért is kell várni, mert némelyik kandicsrák a még elúszó kishalakat megtámadhatja az ivadékok méretéből adódóan. Növekedésük a többi Apistogrammáéhoz képest közepesen lassú. Teljes színezetét és ivarérettségét 6 hónapos korban éri el. Kimondottan szép színezete és összeférhetősége miatt minden Dél-Amerikás akváriumba csak ajánlhatom.

Szöveg: Peca, Gercsi
Képek: Peca

Utolsó frissítés: 2013 június 13., csütörtök 07:13  

Ázsia és Ausztrália

Észak-Amerika

Belépés / Regisztráció