AME Törpesügerek Szekció

  • Betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • Betűméret csökkentése
Címlap Ivanacara Ivanacara

Ivanacara

Email Nyomtat PDF

Ivanacara Römer & Hahn, 2006
(Iván a retteget)

A közelmúltban felállított Ivanacara nemzetséghez (nemhez) a Rio Negro vízrendszerében élő két ritka endemikus faj tartozik, az I. adoketa és az I. bimaculata, melyek átlagos testmérete 10-12 cm.
A nemzetség (nem) alapfaja az Ivanacara adoketa (Kullander & Prada-Pedreros, 1993), amelynek természetes elterjedési területe meglehetősen kis területre, a Rio Negro folyóba torkolló Rio Preto és Rio Uaupes folyóhoz tartozó Igarape Yäburari, valamint a Rio Cunuri Uaupes és a Rio Äcaf Uaupes nevű kis őserdei patakokra korlátozódik (Tukäno törzsi terület, Amazonas Állam, Brazília). Az Ivanacara bimaculata (Eigenmann, 1912) elterjedési területe szinte teljesen megegyezik az alapfajéval, a két faj között ránézésre csak mintázatbeli különbségek láthatóak, - habár a bimaculata kicsit magasabb testfelépítésű, nem olyan megnyúlt testű, mint az adoketa.

Régebben minkét faj a Nannacara-bimacula fajcsoporthoz (species complex) tartozott, azonban a Nannacaráktól számos alaktani, anatómiai és főképpen jellemtani karakterekben különböznek. Fejlődéstörténetileg a dél amerikai cichlidák Cichlasomatinae alcsaládjába tartoznak, közeli testvér csoportjuk a szintén a Cichlasomatini nemzetség törzsbe tartozó Nannacara, Laetacara és Cleithracara fajok, valamint távolabbi rokonságban állnak egy új akara nemzetséggel (nemmel), az Andinoacara fajokkal.
(Megjegyzés: Andinoacara Musilová, Rícan & Novák, 2009. Ez a csoport volt régebben az Aequidens pulcher-rivulatus fajcsoport (species complex), amelyben például olyan fajok találhatóak, mint a nem könnyű jellemű "Aequidens" rivulatus).
Az Ivanacarák még távolabbi rokonságban állnak a Heroini kládba (nemzetségtörzs) tartozó Hypselecara fajokkal is (a fiatal Ivanacarák színezete és mintázata teljesen megegyezik a Hypselecarákkal). Egy fajnév vagy egy nemzetségnév (nemnév) sokmindent elárul a név viselőjéről, ilyen név az igen találó Ivanacara elnevezés is. Az acara szóvégződés egy bennszülött Tupi indián szó, jelentése: sügér. A név első része, az Iván szó hivatkozik a cári Oroszország első koronás főjére
IV. (Rettegett) Ivánra. Ez a névválasztás nem volt véletlen, hiszen az alapfaj az Ivanacara adoketa ivarérett és domináns hímjeinek a természete pont olyan kiszámíthatatlan, mint rettegett Iváné volt; ingerlékeny és lobbanékony, lehet rendkívül agresszív a viselkedése vagy ellenkezőleg, olykor nagyon békésnek tűnhet, - és teljesen mindegy mekkora az akvárium.

Bár a két Ivanacara faj az egyik legszebb dél amerikai cichlidák közé tartozik, az akváriumi rajongóik mégcsak álmodhatnak róla ma is.
Ezt a két ritka halfaj akváriumi tartását nem sokan engedhetik meg maguknak még
Európában sem, a beszerzési áruk egyszerűen megfizethetetlen. Akit ez érdekel, és ha nagy szerencséje van, akkor alkalmanként megrendelheti nagy ritkán az Ivanacara adoketa-át az Aquarium Glaser GmbH halforgalmazó cégtől 145 € -ért/darab nagyker áron.

 

 

Fotó: Copyright © 1999-2010 Rajon Vert Japánban.

(törpös)

Utolsó frissítés: 2015 május 18., hétfő 16:19  

Ázsia és Ausztrália

Észak-Amerika

Belépés / Regisztráció