AME Törpesügerek Szekció

  • Betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • Betűméret csökkentése

Apistogramma Nomen dubium

Email Nyomtat PDF

Érvénytelen nevű vagy kétes besorolású Apistogramma fajok (Nomen dubium)

Az első Apistogramma leírások közül sok fajnak a rendszertani státusza máig tisztázatlan vagy kétes besorolásúak, egyes esetekben kettős fajleírások állnak rendelkezésre.
Nomen dubium = kétséges használatú tudományos név. A nomen dubium esetében lehetetlenné válik annak eldöntése, hogy egy faj egy adott csoporthoz tartozik-e, vagy nem. Ez akkor történhet meg, ha az eredeti típuspéldány vagy holotípus elvész vagy megsemmisül, ezért nincs mihez viszonyítani. Viszont a Zoológiai Nevezéktan Nemzetközi Kódexe a nevek állandóságának megőrzése érdekében lehetővé teszi egy új típuspéldány vagy neotípus kiválasztását, ha az egyértelmű bizonyítékot szolgáltat a nomen dubium számára.

 

 

° Heterogramma nomen novum (Regan, 1906)
Ez az elnevezés az eredeti neve az Apistogrammáknak, de mivel a Heterogramma név egy bogár nemzetségre (nemre) is utalt, ezért kellett lecserélni az Apistogramma Regan, 1913. névre. (nomen novum = új  helyettesítő vagy csere név). Ez a névváltás ritka kivételnek számít a nevezéktanban, ahol nem érvényesül az elsőbbség elve (lex prioritas).

 

° Apistogramma amoena (Cope, 1872) Nomen dubium Kullander, S. O. 1986. (Cichlid fishes of the Amazon River drainage of Peru. Swedish Museum of Natural History. Cichlid fishes of the Amazon River drainage of Peru: 1-431, Pls. 1-38.). Egyetlen példány alapján meghatározott faj, melynek leírása 1872. Január 16. -án jelent meg a Proceedings of the Academy of Natural Sciences of Philadelphia v. 23: 250-294. tudományos folyóiratban, On the fishes of the Ambyiacu River (Geophagus amoenus) -címen. Nincs meg a típuspéldány, elveszett. A jelenlegi információk a fajról hiányosak, nem egyértelmű az eredeti leírás. E leírás szerint az amoena körülbelül 11,5 cm hosszú, megnyúlt testű, testének rajzolata hasonló a Crenicichla saxatilis fiatal példányaihoz. Kullander és John Hauxwell 1980 - as, az Ambiyacu folyóhoz indított expedíciója sem találta meg a fajt, ezért nem lehet kijelölni egy típuspéldányt, így az Apistogramma amoena besorolása az Apistogrammák közé továbbra is bizonytalan.

° Apistogramma aequipinnis Ahl, 1938
A fajleírás 1938. Szeptember 15. -én jelent meg a német Zoologischer Anzeiger v. 123 (1f/12) :246-247. folyóiratban, Fisch der Familie Cichlidae -címen. A típusfajt, amely Argentínából származott valószínűleg a berlini Zoológiai Múzeumban tartották, amely a második világháború alatt elpusztult. Az eredeti leírása a fajnak, mint mindig abban az időben nagyon rövid, és a mai szabvány szerint pontatlan, ezért nincs lehetőség egy új típusfaj kijelölésére (Kullander, 1980). A faj jelenlegi állapota: szinoníma neve az Apistogramma borellii -nek (Regan 1906) - lex prioritas.

° Apistogramma ambloplitoides Fowler, 1940
A fajleírás 1939. Február 20. -án jelent meg az amerikai Proceedings of the Academy of Natural Sciences of Philadelphia 281 -283. folyóiratban, Collection of fishes obtained by Mr. William C. Morrow in the Ucayali River Basin, Peru -címen. A faj két holotípusát már 1937. augusztusában gyűjtötték a perui Rio Ucayali folyó Contamana városa mellől. A faj jelenlegi státusza: szinoníma neve az Acaronia nassa (Heckel, 1840) nevű nagytestű cichlidának (Kullander, S. O. 1986. Cichlid fishes of the Amazon River drainage of Peru. Swedish Museum of Natural History. Cichlid fishes of the Amazon River drainage of Peru: 1-431, Pls. 1-38.)

° Apistogramma corumbae (Eigenmann, McAtee & Ward, 1907)
A fajleírás 1907. júliusában jelent meg az Annals of the Carnegie Museum v. 4 (no. 2): 110-157, Pls. 31-45. folyóiratban, On further collections of fishes from Paraguay (Heterogramma corumbae) néven. A holotípust a brazíliai Mato Grosso állam Rio Paraguay folyó Corumbá nevű települése mellől jegyezték fel. Mivel a Zoológiai Nevezéktanban legtöbbször az elsőbbség elve érvényesül (lex prioritas), ezért e faj jelenlegi státusza: az Apistogramma commbrae (Regan, 1906) szinoníma neve. (Reis, R. E. , S. O. Kullander & C. J. Ferraris, Jr. 2003. - Check list of the freshwater fishes of South and Central America. 2003: i-xi + 1-729.)

 

 

° Apistogramma kiausewitzi Meinken, 1962
A fajt 1960 - ban a német Harald Schultz vezette expedíció írta le a felső Solimoes folyórendszerből az Igarape Preto folyóból, majd a faj leírása a német Senckenberg bergiana biologica folyóirat 43. cikkében jelent meg 1962 - ben. A faj jelenlegi státusza: szinoníma neve az Apistogramma bitaeniata Pellegrin, 1936 fajnak: elsőbbség elve - lex prioritas).

° Apistogramma kleei Meinken, 1964
Talán ez az egyik legfurcsább Apistogramma fajleírás, amelynek leírása 1964. októberében jelent meg a német Mitteilungen der Fischbestimmungsstelle des VDA XLVII. folyóiratban, Aquarien und Terrarien-Zeitschrift (DATZ) v. 17 (no. 10): 293-297, Apistogramma kleei spec. nov. néven. A javasolt névhasználat: kereszt-sávos törpe sügér volt, mint új Apistogramma faj, - ez azért furcsa, mert a nevezéktanban sosem tesznek javaslatot közhasználatú névre. E faj anyagát az amerikai A. Klee küldte el Meinken-nek, de ebben semmi meghatározott információ nem volt: helyszín: ismeretlen, illetve a felső Amazonas, más Apistogramma fajoktól való eltérések ismertetése nulla. A faj jelenlegi státusza: szinoníma neve az Apistogramma bitaeniata Pellegrin, 1936 fajnak. (lásd: elsőbbség elve - lex prioritas). (Kullander, S. O. 1986 (21 Nov.) Cichlid fishes of the Amazon River drainage of Peru. Swedish Museum of Natural History. Cichlid fishes of the Amazon River drainage of Peru.: 1-431, Pls. 1-38.)

° Apistogramma pleurostigma - Nomen nudum
Németországban alkotott kereskedelmi név, az Apistogramma ornatipinnis névből származtatva. A védjegy jogosultja, von Baum, 1957. A jelenlegi státusza: egyik szinonima neve az Apistogramma steindachneri (Regan, 1908) fajnak.

° Apistogramma parva Ahl, 1912
A faj első leírása a német Sitzungsberichte der Gesellschaft naturforschender Freunde Berlin: 206-211 folyóiratban jelent meg, Neue Süßwasserfische aus dem Stromgebiet des Amazonasstromes címen. Az eddig ismert Apistogramma fajok legkisebb tagja, amelynek mérete 15,8 mm. Ezt a típusfajt (holotípus) 1928 végén gyűjtötte H. Boker a Rio Capim vízgyűjtő területén (Para állam Brazília). Mivel csak ez az egyetlen tartósított példány áll rendelkezésre (a természetben nincs meg a faj), ezért nem lehet rendszerbe foglalni. Élőhelye: ismeretlen, Nemi különbségek: ismeretlen, Megoszlás és Ökológia: ismeretlen, Első behozatal: ismeretlen, Biológia: ismeretlen, Jelenlegi státusza bizonytalan. Lehetséges, hogy Apistogramma parva és az Apistogramma agassizii azonos faj.

° Apistogramma ritense (Haseman, 1911)
Az amerikai Carnegie Múzeum 1909 - ben indított expedíciója által begyűjtött faj, amelynek leírása a Múzeum folyóiratában jelent meg 1911. Októberében, Annals of the Carnegie Museum v. 7 (nos. 3-4) (18): 329-373, Pls. 53-72. - Heterogramma ritense spec. nov. néven. A négy típuspéldányt 1909. Június 12. -én gyűjtötték a Rio Paraguay rendszerhez tartozó Rio Santa Rita folyóból. A jelenlegi státusza: az egyik szinoníma neve az Apistogramma borellii -nek (Regan 1906) - lex prioritas. (Britski, H. A. , K. Z. de Sz. de Silimon & B. S. Lopes 1999. - Peixes do Pantanal. Manual de identificaçao. Embrapa. Serviçao de Produçal -SPI, Brasía, DF. Peixes do Pantanal. Manual de identificaçao: 1-184.)

° Apistogramma roraimae Kullander, 1980
A fajnév a Brazil Roraima államra utal (Rio Branco). A faj taxonómiai felülvizsgálata a Bonner Zoologische Monographien Nr. 14: 138 -141. szaklapban jelent meg (W. Staeck 1995). Jelenlegi státusza: egyik szinoníma neve az Apistogramma gibbiceps Meinken, 1969. fajnak (lex prioritas).

° Apistogramma sweglesi Meinken, 1961 - Nomen nudum
Az Apistogramma fajt Kyle Swegles gyűjtötte Peruból (nem volt helymeghatározás), és a talált három típuspéldányt elküldte Meinkennek. A faj leírása a német DATZ Magazinban jelent meg 1961 - ben. (Die Aquarien und Terrarien Zeitschrift DATZ 14 (5): 135 -139. 136.) Az eredeti típuspéldányok 1976 és 1980 között rejtélyes körülmények között elvesztek vagy megsemmisültek (Meinken belebukott egy ingatlan adásvételi szerződésbe, valószínűleg ekkor tűnt el az anyag a végrehajtóknak köszönhetően). Minden széleskörű erőfeszítés ellenére sem sikerült az óta a faj nyomára bukkanni, pedig nem egy expedíció próbálta meg felkutatni a fajt (Koslowski, 1985 - Kullander, 1980-1986 - Richter, 1988 - Schmettkamp, 1982).

 

 

° Apistogramma weisei Ahl, 1936
Ehren von H. Weise által gyűjtött halfaj (Rio Amazonas, Santarém), melynek leírása a berlini Zoológia Múzeum folyóiratában jelent meg 1936. Augusztus 15-én (Mitteilungen aus dem Zoologischen Museum in Berlin v. 21 - Ueber eine kleine Sammlung von Süsswasserfischen aus dem Gebiet des Amazonas). Jelenlegi státusza: szinoníma neve a Taeniacara candidi Myers, 1935 fajnak, - lex prioritas. (Reis, R. E. , S. O. Kullander & C. J. Ferraris, Jr. 2003. Check list of the freshwater fishes of South and Central America. Check list of the freshwater fishes of South and Central America. CLOFFSCA. 2003: i-xi + 1-729).

° Apistogramma ornatipinnis Ahl, 1936
A faj leírása 1936. Augusztus 15-én jelent meg a német Sitzungsberichte der Gesellschaft Naturforschender Freunde zu Berlin folyóiratban, Beschreibung dreier neuer Fische der Familie Cichlidae aus Südamerika - címen. A három típuspéldányt Fritz Mayer gyűjtötte brit Guyana - ból, a pontos helymeghatározás viszont hiányzik. A faj jelenlegi státusza: egyik szinoníma neve az Apistogramma steindachneri (Regan 1908) fajnak, - lex prioritas (Kullander, S. O. and H. Nijssen 1989. The cichlids of Surinam. Teleostei: Labroidei. E. J. Brill, Leiden. The cichlids of Surinam: i-xxxii + 1-256).

° Apistogramma reitzigi Mitsch-Königsdörfer, 1938 (ex Ahl)
A fajleírás a berlini Das Aquarium: die Fachzeitschrift des Naturfreundes. v. 12: 180-181. folyóiratban jelent meg, Die Zwergcichliden -címen. Az egyetlen típusfaj gyűjtésének helye ismeretlen, a névhasználatra sem található információ. Jelenlegi státusza: egyik szinoníma neve az Apistogramma borellii -nek (Regan, 1906) - lex prioritas (Reis, R. E. , S. O. Kullander & C. J. Ferraris, Jr. 2003. Check list of the freshwater fishes of South and Central America. Check list of the freshwater fishes of South and Central America. CLOFFSCA. 2003: i-xi + 1-729).

° Apistogramma rondoni (Miranda Ribeiro, 1918)
A faj leírása 1918 - ban a brazíliai Historia Natural Zoologia Cichlidae. Publ. 46 (Annexo 5) folyóiratban jelent meg, Commissao de Linhas Telegraphicas Estrategicas de Matto-Grosso Amazonas, Heterogramma rondoni - címen. A három típuspéldány a brazíliai Rondónia államban található Rio Guapore folyóból származik (Caceras, na Caiçara). Formailag nem tisztázott a faj leírása. 1953 - ban újabb leírás készült a kijelölt lectotípusról alfaji szinten (Tipos das espéces e subespécies do Prof. Alipio de Míranda Ribeiro depositados no Museu Nacional. Arquivos do Museu Nacional do Rio de Janeiro v. 42: 389-417. A faj jelenlegi státusza: egyik szinoníma neve az Apistogramma borellii -nek (Regan, 1906) - lex prioritas (Britski, H. A. , K. Z. de Sz. de Silimon & B. S. Lopes 1999. Peixes do Pantanal. Manual de identificaçao. Embrapa. Serviçao de Produçal -SPI, Brasía, DF. Peixes do Pantanal. Manual de identificaçao: 1-184).

° Apistogramma ramirezi (Myers & Harry, 1948)
A faj leírása először a Philadelphia Akvárium folyóiratában jelent meg (The Aquarium, Philadelphia v. 17.), The Ramirezi dwarf cichlid identified - címen. A faj jelenlegi státusza: egyik szinoníma neve a Mikrogeophagus ramirezi -nek (Myers & Harry, 1948). (Lasso & Machado-Allison 2000. Sinopsis de las especies de peces de la familia Cichlidae presentes en la cuenca del Rio Orinoco. Claves, diagnosis, aspectos bio-ecologicos e ilustraciones. Serie Peces de Venezuela. Universidad Central de Venezuela. Sinopsis de las especies de peces de la familia Cichlidae presentes en la cuenca del Rio Orinoco. 2000: 1-150, Pls. 1-14.)

° Apistogramma wickleri Meinken, 1960
A faj leírása az Internationale Revue der Hydrobiol. v. 45 (no. 4) szaklapban jelent meg, Eine neue Apistogramma-Art (Pisces; Percoidea, Cichlidae) címen. A négy típuspédányt a Rio Orinoco folyórendszerből gyűjtötték, pontatlan helymeghatározással. Az élő példányokat a Max-Planck-Intézet számára gyűjtötték magatartástudományi és élettani kísérletek céljából. A faj jelenlegi státusza: egyik szinoníma neve az Apistogramma steindachneri -nek (Regan, 1908) - lex prioritas.
(Staeck, W. 2003. Cichliden-Lexikon, Teil 3: Südamerikanische Zwergbuntbarsche. Dähne Verlag. Cichliden-Lexikon. Teil 3: 1-219.)

 

 

° Apistogramma trifasciatum haraldschultzi Meinken, 1960
Az alfaj első leírása 1960. Októberében jelent meg a német Aquarien Terrarien v. 7 (no. 10) folyóiratban Apistogramma trifasciatum heraldschultzi subspec. nov. címen (Mitteilungen der Fischbestimmungsstelle des VDA XXXIV). A hét holotípust valószínűleg a német Schmidt gyűjtötte 1959 - ben valahol Brazíliában (nincs helymeghatározás) a Sao Pauloban lévő Állami Múzeumnak, - a Múzeum halgyűjteményének kezelője a szintén német Harald Schultz volt. 1960 - ban Meinken a hamburgi Zoológiai Múzeumba 'rendelte' szinte az egész gyűjteményt, viszont Harald Schultz leírásai Meinkennek ismeretlenek voltak. Ezért valószínű, hogy a trifasciatum haraldschultzi típuspéldányokat valójában T. Dunker gyűjtötte 1959. - ben, amelyet alkoholban el is küldött Meinkennek helymeghatározással együtt (Felső Rio Guapore, Mato Grosso). Ezt a leírást már többször megkérdőjelezte számos szerző (Kullander, 1980). A faj jelenlegi státusza: Apistogramma trifasciata (Eigenmann & Kennedy, 1903).

° Heterogramma trifasciatum var. maciliense Haseman, 1911
Az alfaj leírása 1911. Októberében jelent meg az amerikai Annals of the Carnegie Museum v. 7 (nos. 3-4) (18): 329-373, Pls. 53-72. folyóiratában, An annotated catalog of the Cichlid fishes collected by the expedition of the Carnegie Museum to central South America, Sao Antonio de Guaporé- címen. A tartosított típusfajt (syntypus) az idők folyamán meglehetősen rossz körülmények között tartották (Nomen dubium), az uszonyok részben megsérültek és szinte teljesen elszíneződött, így az etalon hasznavehetlenné vált. A faj jelenlegi státusza: Apistogramma erythrura Staeck & Schindler, 2008. Taxon revizió: Apistogramma erythrura Staeck & Schindler, 2008 (http://www.vertebrate-zoology.de/vz58-2/04_Staeck.pdf)

 

Felhasznált szakirodalom
Mergus Cichlid Atlas 1. 1997.

Biológiai típusmeghatározások és fogalmak: Lektotípus, Szüntípus - Holotípus - Paratípus

 

(törpös)

 

 

Utolsó frissítés: 2015 május 18., hétfő 16:17  

Ázsia és Ausztrália

Észak-Amerika

Belépés / Regisztráció